Fbackup not starting

Post here if you have problems installing or using FBackup
arcarter
Posts: 41
Joined: Thu Apr 16, 2009 4:44 pm

Fbackup not starting

Postby arcarter » Fri Aug 08, 2014 12:31 am

Having a problem with the new versiion
version 5.5 build 549
When I try to start the program I get the following

Do you want to restart the IPC server?

There was an error while trying to connect to the IPC server
Cannot connect pipe client

YES NO
If I reply yes it restarts and comes back with the same error
If I reply no it stops
I am running Windows 7 service pack 1

OS Name Microsoft Windows 7 Home Premium
Version 6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601
Other OS Description Not Available
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name TONYLAPTOP-PC
System Manufacturer SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
System Model R425D/R525D
System Type x64-based PC
Processor AMD Athlon(tm) II P360 Dual-Core Processor, 2300 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
BIOS Version/Date Phoenix Technologies Ltd. 02UF, 10/16/2010
SMBIOS Version 2.6

Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Re: Fbackup not starting

Postby Softland » Mon Aug 11, 2014 12:23 pm

Please follow these steps to fix the problem:

1. Go to the list of Services and stop the FBackup5Srv service

2. Kill any FBackup processes that are listed in Task Manager:
FBackup.exe
bTray.exe
bShutdownSched.exe
bService.exe
bBackup.exe
bTest.exe
bRestore.exe
bCleanup.exe

3. Start the FBackup 5 service again (the one stopped in step 1)

4. Start FBackup

Does it show the same message about IPC server?

RBlackham
Posts: 4
Joined: Tue Sep 02, 2014 12:26 am

Re: Fbackup not starting

Postby RBlackham » Tue Sep 02, 2014 4:05 am

Hello Softland and arcarter

Did the solution work for you?
I have the exact same problem on a similar system (Windows 7 Pro 64 bit) and this solution doesn't work for me.
I have not done any software or system changes or installations recently. Never had a problem with FBackup before but now it just doesn't go.
Any feedback would be appreciated, thank you.

RBlackham
Posts: 4
Joined: Tue Sep 02, 2014 12:26 am

Re: Fbackup not starting

Postby RBlackham » Tue Sep 02, 2014 11:51 pm

Looks like my problem is solved. Re-installed FBackup 5.1 build 558 and it all works again. My problem version was 5.0 build 468. I still have no idea what exactly was the issue with it.

Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Re: Fbackup not starting

Postby Softland » Wed Sep 03, 2014 7:37 am

Hi,

Please put all FBackup exe files (or the entire FBackup installation folder) in the exceptions list of the antivirus/firewall.
Do you still have the problem?

johnhidley
Posts: 4
Joined: Thu Dec 12, 2013 1:11 am

Re: Fbackup not starting

Postby johnhidley » Thu Jan 08, 2015 4:19 am

I have this problem since installing to 5.2 build 663.

I do not know how to turn off FBackup5Srv. Please explain.

Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Re: Fbackup not starting

Postby Softland » Fri Jan 09, 2015 1:53 pm

@johnhidley:

You don't need to stop that process, as it is needed for FBackup to run. You need to put bservice.exe in the exceptions list of the antivirus and firewall.


Return to “Troubleshooting”