Two WD 3 tb mybooks - wont hold the 2nd drives letter.

Post here if you have problems installing or using FBackup
pmoores
Posts: 6
Joined: Fri May 13, 2011 2:33 pm

Postby pmoores » Fri May 13, 2011 9:59 pm

Have used the product successfully many times from a int 2tb to a wd 2tb ext for backup.


Just bought 2 3tb WD Mybooks.


Fbackup sees both drives but when I pick drive 1 s: folders for source and tell it to go to the drive 2 t: it accepts them both as source and destination. But soon as I exit the advanced settings, it displays the source drive as also the destination. Cannot get it to take the 2nd drive.


I did have to enable the 2nd drive via windows management as the 2nd one once installed came up with a duplicate ID. Figuring this might be the issue with FBackup but once I enabled the 2nd drive, it works fine. Can manually copy files no issue.



pmoores
Posts: 6
Joined: Fri May 13, 2011 2:33 pm

Postby pmoores » Fri May 13, 2011 10:51 pm

Continuing to troubleshoot.


Made source drive offline, and the z: destination drive was able to make a backup test folder to itself. As soon as I turnt on the original source drive, fbackup immediately picked it as the destination though I altered nothing in the backup settings. Strange.


I think a workaround is for me to copy all 2.3 tb to the z drive manually then it will automatically pick the original source drive as the destination. Odd and time consuming, trying to find a better workaround.


This is only a temporary configuration, when i exceed 3tb of data I have to buy 2 more 3tb drives, as such im starting to think I shouldnt just stack 4 ext identical drives on my table though it would look cool, but due to this bug issue, get 2 internal 3tb drives. At this point I cannot prove those identical same size internals wouldnt have this issue as well.


Back to a little trouble shooting before I do the manual copy thing, copy to z, delete from s, then let fbackup do its job to prepare a log file so future additions to the source will be all that get backed up.


A home nas solution would solve all this, but didnt want to spend the $450 for the synology hardware, and still have to pay for the drives.



pmoores
Posts: 6
Joined: Fri May 13, 2011 2:33 pm

Postby pmoores » Sat May 14, 2011 12:33 am

Ok ill half answer my own question for anyone who might run into this situation in the future.


Nothing I could do would release the 'S' as a drive letter, fbackup insisted on taking S as the external drive letter no matter what I did. I moved my drive letters around, since the letter is fairly non relevant. By swapping and make my source now Z, Fbackup continued to use S as destination, so now I am in the process of backup up Z to S. Works, but strange.



Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Postby Softland » Wed May 25, 2011 12:35 pm

Hi,


Please send us the backup catalog (.fkc file) from View->Open Folder->Catalog Folder to info[at]fbackup[dot]com. Put the file into a zip archive.



pmoores
Posts: 6
Joined: Fri May 13, 2011 2:33 pm

Postby pmoores » Fri Jun 24, 2011 12:32 am

Hi, 4 weeks ago, do have a new fkc file, others have been deleted. No big deal as I found a workaround.


Just bought 2 internal 3tb to match my 2 ext tb, the ext are now the backups of the internals, I split the files down the middle to each internal.


Fbackup will still only see the first ext usb I installed regardless of what drive letter i give it. The other cant cant be used a backup. Workaround is i set both of my ext drives to the same letter, albeit of course only have one plugged in at a time. So each of my 2 backup sessions from the int are sent one at at a time to the matched ext.


Works, just have to do 2 backups. I will make a small pretend backup which will of course only go to my y drive. I did a quick look via word at the full .fkc file, lists everything in backup therefore of course ill send a small test backup file, should contain all the important data for your use. I assume you just want to see the fkc, possibly for the future when you support 3tb etc on a daily basis.


Either way I have a workaround.



pmoores
Posts: 6
Joined: Fri May 13, 2011 2:33 pm

Postby pmoores » Fri Jun 24, 2011 12:48 am

Btw, I must say tks for allowing personal usage for this program, other then that workaround, it works great. I have tried a number of demos of others, most dont even admit theres a ext drive installed at all.



Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Postby Softland » Fri Jun 24, 2011 6:55 pm

Hi,


The destination drive size does not matter.

If you can see and use that external drive in Windows Explorer, you will be able to see and use it in FBackup too.

Please make sure you can copy/delete files from the second external hard drive.



JackDeth
Posts: 1
Joined: Fri Oct 04, 2013 2:06 pm

Re: Two WD 3 tb mybooks - wont hold the 2nd drives letter.

Postby JackDeth » Fri Oct 04, 2013 2:08 pm

Having to schedule a second backup to another drive will be a time-consuming pain for a photographer. We are experiencing the same issue. I was wondering if anyone has found a fix for this yet.

Softland
Posts: 1664
Joined: Thu May 23, 2013 7:57 am

Re: Two WD 3 tb mybooks - wont hold the 2nd drives letter.

Postby Softland » Tue Oct 08, 2013 8:20 am

Hi,

Does the second hard drive has a different id?


Return to “Troubleshooting”